Radu Hossu : Rezumat de Razboi. 1.04, 02:50

Rezumat. (01.04, ora 02.50)
– Kiev. Trupele ruse s-au retras de pe axele Kiev NV și Kiev E. Cel mai probabil vorbim de o regrupare, care să ajute pe axa estică – Donbas.
– Sumy și Chernihiv. rusii se retrag și din aceste zone, nu fără ajutorul armatei Ukr, care pe unde-i prinde (in principal prin suburbii) îi nimicește.
– Harkov. Orașul continuă să fie bombardat, însă rușii nu înaintează deloc.
– Izium. rușii au trimis artilerie nouă (nu chiar nouă) în zonă și în ultimele zile au încercat avansarea spre oraș. Armata Ukr a reușit să oprească până acum cel puțin 3 încercări de asemenea fel.
– Mariupol. Orașul este aproape totalmente sub controlul rușilor, însă armata Ukr îi ține în continuare ocupați, ceea ce din punct de vedere tactic este un câștig mare pentru Nicolaev, Odesa și…
-…Herson. Care în următoarele zile se pregătește de o contraofensivă a armatei Ukr ce va încerca să recucerească orașul. Asta vom vedea cel mai devreme pe la începutul săptămânii viitoare. În regiune armata Ukr a reușit să recucerească teritorii și în NE și în NV Hersonului și se apropie de oraș.


Mișcările de retragere a trupelor ruse nu sunt un semn al păcii, ci un semn al impotenței militare ruse. Soldații lor sunt obosiți, cu moralul la pământ și câteva sute sunt chiar iradiați după ce au fost puși să sape tranșee în Pădurea Roșie de la Cernobîl.
Armata rusă este evident destabilizată la nivel global, astfel rusia își aduce trupe și mercenari din zona Siriei, ceea ce va genera probleme regimului Assad, dând câștig milițiilor ISIS și rebelilor anti-Assad. Pe peste tot unde e „o pâine de mâncat” rusia are probleme. Azerbaijan deja escaladează un posibil viitor conflict în Nagorno-Karabakh. Deci deja sunt cel puțin două zone unde rusia poate avea probleme în viitorul foarte apropiat.
În același timp, trebuie să luăm în considerare 9 mai ca fiind o dată limită sau un checkpoint important în acest război. rusia sărbătorește Ziua Victoriei, iar pentru asta Putin are nevoie să livreze ceva.

Ce?

Presupunerea mea este că va livra blocajul Ukr la Marea Azov, prin cucerirea Mariupolului, care va oferi rusiei o fâșie terestră de legătură între Donetsk, Lugansk și Crimeea. Îmi pare improbabil ca până atunci să reușească cucerirea Harkovului sau a întregii regiuni Donbas, însă ăsta presupun că este planul și cu trupele retrase acum din zona Kiev-Chernihiv-Sumy.
Trupele Ucrainene sunt cu siguranță obosite, dar cu un moral mult crescut. NATO și UE sunt practic obligate să continue susținerea militară a Ucrainei, ba mai mult, consider că armamentul ofensiv ar fi, abia acum, unul esențial.
Slava Ukraini!

Radu Hossu 

Lasă un răspuns

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Miza alegerilor din Turcia și ce șanse are liderul opoziției să-l „detroneze” pe Erdogan în mai

La 100 de ani de republică seculară, Turcia creată de Mustafa Kemal Ataturk va trece prin alegeri prezidenţiale de importanţă istorică. Recep Erdogan, care...

Femeile din Iran își ard hijaburile. Proteste uriașe după ce Masha Amini a murit pentru ca nu își legase corect vălul

Mii de persoane au ieșit pe străzi marți seara pentru a protesta în zeci de orașe din Iran după moartea de săptămâna trecută a...

Andrei Caramitru „Toate economiile voastre, in orice le-ati investi acum. Acțiuni, obligațiuni, cash, aur, crypto, orice, vor pierde cel puțin 20% valoare reala in...

95% probabilitate acum de recesiune globală severa si de scădere a burselor cu încă 15% cel puțin. Afactate cel mai rău sunt țările emergente,...

Bravo Maia Sandu! Președinta Moldovei anunță crearea unui centru pentru combaterea propagandei – „Patriot”

Președinta Maia Sandu a anunțat că va propune Parlamentului o inițiativă legislativă pentru crearea unei instituții „care să combată propaganda dăunătoare statului R. Moldova...