Elena Vijulie Tănase : De ce a reusit Elisabeta a II-a atat de bine?

Din acelasi motiv pentru care reusesc si republicile. N-am vazut vreodata infatisarea unei puteri mai mari si mai concrete altfel decat urmarind azi ceremoniile de ramas bun pentru Regina Elisabeta. Desi nu a defilat nicio cohorta militara de secol XXI, cu arme sofisticate si raza lunga or focoase nucleare.

Am vazut insa siruri lungi de oameni, muuulti oameni, o parte in uniformele lor istorice, extrem de bine educati si instruiti si, mai ales, impartasind acelasi spirit, in tacere. Spiritul care glorifica o batrana – mama, bunica si strabunica, dar o batrana, „o baba” cum ii spun unii pe aici infantil & inoportun.

E de fapt spiritul care glorifica o muritoare pentru marele merit al Reginei de a asculta rezervata toata viata, pe toata lumea, de a respecta regulile cele mai stricte, unele spartane/chinuitoare de-a dreptul, si de a puncta cu discretie, numai in momente exceptionale.

Oamenii Reginei – sa-i numim asa – impartasesc spiritul care glorifica nu simpla adeziune la valori, ci omul care intrupeaza valori, asumandu-le zi de zi, in detaliu si pe termen lung, cu sinceritate.

Acei multi britanici si prietenii lor impartasesc spiritul care glorifica de asemenea continuitatea – dinastia britanica e asigurata genealogic pentru trei generatii, depinde de succesorii Elisabetei sa mentina popularitatea monarhiei din UK la fel de bine – dar nu o continuitate inflexibila si aroganta, ci una care se schimba si evolueaza, e atenta la oameni & vremuri.

Sigur ca monarhia britanica are trasaturi imposibil de replicat, dar exista un element, o substanta miraculoasa, un elixir al adevaratei stabilitati care se regaseste si in republicile fericite, ba chiar si in unele nefericite, cum e Ucraina de azi, nu numai in monarhii. Acest elixir se numeste legitimitate.

Elisabeta a domnit 70 de ani, o longevitate de neegalat, dar ea si-a castigat demult locul in inimile a sute de milioane de oameni. Elisabeta a pastrat nealterata puterea legitima cu care a fost incoronata, dar a reconfigurat cu atat de mare discretie traditia, incat lumea nici nu a bagat de seama ca monarhia UK a ajuns deja si in ciuda a orice in secolul XXI.

Acolo unde neavenitii sau agendele murdare au vazut o batrana depasita si/sau exagerat de austera era de fapt cel mai eficient vehicul ever: cel care transporta in viitor secole de istorie. Adica radacinile, fara sa le fie macar zgariate capilarele.

Cum a reusit? S-a scris enorm despre simtul datoriei, despre modelul care i-a fost tatal, George al VI-lea, educatie, disciplina, etc. Corect. Dar nu poti rezista fara cusur 70 de ani doar din simtul datoriei. Mai ales cand ai atat de mult umor.
Elisabeta a II-a a reusit dintr-un singur motiv: a iubit foarte, foarte mult Marea Britanie. Toate celelalte au fost de ajutor, dar esenta ramane iubirea ei pentru natiunea ei.

Asta inseamna putere legitima. Puterea legitima e adevarata, e pe bune, o simti calma, e linistitoare, nu agresiva, te taxeaza, te enerveaza, face greseli, incurcaturi, dar nu te lasa la greu, e mereu de partea ta. Mereu. Iesi din casa si cu stegulete desenate pe hartie daca n-ai altceva.

Cine poate sta in fata unei asemenea puteri? Nimeni. De asta ne uitam toti mesmerizati la acest ramas bun de epopee. Si bine facem.

Elena Vijulie Tănase

Lasă un răspuns

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Incident grav în Polonia: Explozie cu doi morți într-un oraș aflat la graniță cu Ucraina / Oficial american de securitate susține că două rachete...

Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, a informat postul de radio local ZET, citând surse neoficiale. Presa susține că incidentul a avut loc...

Video Momentul în care gara din Kramatorsk, din care mii de oameni voiau să plece, este lovită de rachetele rușilor

Două rachete ale armatei ruse au lovit o gară din Kramatorsk, din estul Ucrainei, folosită pentru evacuarea civililor, scrie Sky News, care citează autorități...

Iranul a cerut ajutorul Rusiei ca să-i potolească pe protestatari

18.000 de iranieni au fost arestați de la începerea demonstrațiilor contra guvernului. Documente intrate în posesia postului de televiziune Iran International arată că guvernul...

Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde...

SUA și Japonia condamnă „cu fermitate” lansarea eșuată a satelitului nord-coreean: „Vom lua toate măsurile necesare”

Statele Unite condamnă „cu fermitate” lansarea unei rachete prezentate drept satelit militar de către Coreea de Nord, care „creşte tensiunile”, potrivit unui comunicat al...