«Românii sunt primitori, ne redau speranța» – sunt cuvintele unei fetițe din Ucraina. Cuvinte apărute într-un ziar francez pentru copii, care a trimis un jurnalist în România pentru a sta de vorba cu refugiații. În Franța exista jurnale bune pentru copiii mai mici sau mai mari (Le Petit Quotidien, Mon Quotidien, L’Actu) și, de când a început războiul din Ucraina, subiectul e tratat pe larg.
De ce să le vorbești copiilor despre război ? a fost întrebat redactorul sef al Le Petit Quotidien. «Pentru cel puțin trei motive, a răspuns el : în primul rând, copiii nu locuiesc pe planeta Marte, în al doilea rand aud vorbindu-se oricum despre război, la școală, la radio, la televiziune etc. În fine, e o ocazie foarte bună de a înțelege că istoria și geografia nu sunt materii teoretice, ci structurează lumea».
După cum spuneam, prima pagină a celor trei ziare pentru copii este cu reportaje din România. Care îi ajuta pe tinerii francezi să înțeleagă tragediile care se întâmplă lângă noi. Și să înțeleagă și ce fac românii pentru vecinii lor. România – Europa, după cum putem citi pe prima pagină a unuia dintre jurnale.
Mulțumesc Fanny Chartres pentru semnalare și Laurence Espagnolle-larour pentru reportajele din România.

Lasă un răspuns