Egiptul poate înlocui piaţa din Rusia pentru producătorii de mere din Republica Moldova. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Investiţii, negocierile privind încheirea unui Acord de Liber Schimb sunt pe ultima sută de metri. Acordul comercial le va permite agricultorilor basarabeni să vândă pe piaţa egipteană, care are peste 100 de milioane de consumatori.

Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, piaţa rusă a devenit neatractivă pentru producătorii de mere din Republica Moldova. De vină este devalorizarea rublei, dar şi creşterea cu aproximativ 40 la sută a cheltuielilor de transport.

VICTORIA CHERGAN producător de mere: „Realizăm în mare parte la târguri aşa cum nu putem merge la export aşa cum exportam în anii precedenţi. Cred că ar fi atractivă piaţa din Europa, chiar ne dorim. Ţinând cont că în anii aprecedenţi duceam în Rusia şi acum situaţia care s-a creat, nu facem livrări nimic”.

Anual, Republica Moldova exporta circa 240 de mii de tone de mere pe piaţa din CSI. Din cauza problemelor de transport, comercianţii nu-şi pot onora angajamentele cu ţările partenere.

ANATOLIE FALĂ secretar general, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Vorbim de Uzbekistan, Kazakstan şi de Tadjikistan. Exportul poate fi făcut doar pe ocolite Ucrainei ceea ce impune costuri suplimentare”.

Aşa că se caută rapid soluţii iar autorităţile au găsit ca alternativă  Egiptul.

 

tvrmoldova.md

Lasă un răspuns